Title Image

Lys, skygge og kameraet – der ikke altid makker ret

Lys, skygge og kameraet – der ikke altid makker ret

Lys, skygge og kameraet - der ikke altid makker ret

Lys er en helt uundværlig del af en optagelse, da det er lys der gør, at vi overhovedet får noget i kassen. Selv når det er mørkt, er der for det meste lys. Moderne kameraer kan optage ved meget svagt lys, men det betyder ikke, at optagelserne bliver gode, men tænker vi lidt over hvad, hvor og hvornår, kan vi komme rigtig langt.

 

Forleden var jeg på optagelser udendørs. Der var høj solskin, det giver varme og glæde – også på billederne. Men det er ikke et nemt lys at filme i. Kontrastforholdene er høje, og kameraet kan ikke følge med. Men når optagelserne nu er planlagt til at foregå på denne dag, så er man jo nødt til at gennemføre, og det er de færreste gange, hvor man kan beslutte at filme den dag vejret passer til det man skal lave. Vi må altså tilpasse os lysforholdene som de nu en gang er.

 

Kameraets begrænsninger

Lys og skygge går hånd i hånd, og i samspil kan de skabe fantastiske billeder. Men modarbejder de hinanden, bliver resultatet dårligt. Og det er meget ofte kameraets skyld. Et kamera har ikke samme evne som vores øjne til at skelne mellem lys og skygge. Vi kan sagtens se på et ansigt, hvor den ene side er fuldt oplyst og den anden henlægger i skygge. Det er meget svært for et kamera, at arbejde med så høje kontrastforhold. Altså det stærke lys kontra den mørke skygge. Jo bedre kameraet er, jo bedre håndtere det kontrastforholdet, men det når ikke op på niveau med vores øjne. På billedet ovenfor forsvinder jeg næsten som en skygge. kvinden i den lyse bluse og de hvide skyer får vores opmærksomhed.

Blænde

For at hjælpe kameraet med at forstå, hvad der er vigtigt i billedet, hvad det skal lægge lysniveauet efter, skal man kunne stille på blænden. Optager du på et videokamera eller et spejlrefleks kamera, skal du i de fleste tilfælde slå over på manuel blænde, når du optager video. Ellers kan blænden stå og køre op og ned hele tiden, når der sker bevægelser i billedet. Autoblænden prøver at finde det rette niveau, og hvis noget ændre sig i billedet, så åbner og lukker den for blænden. Det virker ofte fint, når man lave stillbilleder, men på video går det sjældent godt. Filmer du på telefon eller tablet, er der ofte brug for, at du henter en app for at kunne kontrollere blænden manuelt.

Indstil blænde

Du skal indstille blænden, så lysniveauet ligger rigtigt på det centrale i billedet, det du vil have at folk skal lægge meste mærke til. Bliver baggrunden for lys eller for mørk, må du enten flytte rundt eller acceptere den lyse/mørke baggrund. Hvis du over- eller underbelyser dit hovedobjekt, bliver optagelserne ikke gode.

Lys og skygge

Det der driller mest, når man arbejder med lys er faktisk skygger, men det er også skygger der skaber dynamik og dybde i billederne. Men hvornår er det skarpe sollys bedst, og hvornår er en overskyet himmel at foretrække?

En skyfri himmel skaber nogle flotte og klare billeder. Jeg kan især godt lide billeder, hvor vi ser en handling, men ikke behøver se alle detaljerne på personen. Det kan være ved en cafe, hvor gæsterne nyder maden, en bondemand der høster marken, eller som i klippet nedenfor af folk der laver gymnastik. Vi kan kalde dem generelle billeder, hvor vi ikke behøver at se øjnene så tydeligt. Læg mærke til, at øjnene næsten er helt lukkede, kinderne er en smule for lyse (overbelyst) og området omkring øjnene er næsten helt sort (underbelyst).

Folk der taler

Hvis jeg skal se en person der taler, så vil jeg helst have dem ind i skygge eller lave optagelserne på en overskyet dag. Skinner solen vil personen stå og knibe øjnene sammen, og vi vil ikke kunne se personens øjne. Vi får et langt bedre indtryk af folk, når vi kan se dem i øjnene. Det er på en eller anden måde vores fixpunkt ved andre mennesker. Ofte betyder det, at vi må gå på kompromi når vi filmer I høj solskin.

 

Optagelser lys og skyggeForleden, da jeg var ude og lave optagelser med gymnasterne, måtte jeg lave interviewene et helt andet sted, for at vi kunne komme ind i skyggen. Det er ikke optimalt, og det kan stadig irritere mig, fordi jeg får bygninger i baggrunden. Jeg stod med to udfordringer. Der kom en traktor for at vande, den larmede – meget. Der var ingen steder med skygge, og det ville blive svært at lave et billede, hvor dem jeg skulle interviewe kunne slappe af og undgå at knibe øjnene sammen mod solen. Derfor blev det her mit kompromis.

Øvelse

Hvis du vil have en god forståelse af udfordringerne ved at filme i højt kontrastlys, så lav nogle øvelser med dit kamera. På den måde får du helt konkrete erfaringer med, hvornår det bliver svært at filme, og hvornår det er godt. Det er selvfølgelig især udendørs, du vil opleve problemer, men skal du filme indendørs ved et vindue, kan du også få udfordringerne. Du behøver ikke at lave et meget avanceret setup for at lave denne øvelse. Bare tag dit kamera/telefon og lav nogle optagelser, og se dem efterfølgende på en computer. På computeren kan du bedst se, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Opsøg motiver med høj kontrastforhold.

//Kira Paulli
Pixiweb