Title Image

Video handler meget lidt om teknik – Video handler om følelser

Video handler meget lidt om teknik – Video handler om følelser

Jeg møder ofte mennesker – især kvinder – der er bange for at kaste sig over video, fordi de er bange for, at de ikke kan finde ud af teknikken. Men video handler meget lidt om teknik, det handler meget mere om følelser. Og følelser er da, om noget, et emne som mange kvinder forstår sig på.

 

Teknikken skal selvfølgelig være på plads, for at man kan optage en video, men det er langt fra den største udfordring, når man selv skal lave film til hjemmesiden. I virkeligheden skal du frygte historien langt mere, men det er der nu også råd for. Det vender jeg tilbage til senere.

 

I første omgang skal du blot have det mest nødvendige udstyr på plads. Et kamera, et stativ og en mikrofon. Du vil i løbet af meget kort tid kunne kunne koble disse tre genstande sammen og trykke på optageknappen. Video handler IKKE om teknik.

 

Når man laver en stor hollywoodfilm, er det selvfølgelig en teknisk kompliceret proces med store lamper, mange mikrofoner og avancerede kameraer. Men det er jo ikke det, du skal lave, hvis du selv vil lave film til din hjemmeside. Her skal du begynde med helt enkle optagelser. Måske laver du dine første film i en eller to billedbeskæringer. Du sætter dit kamera på stativet og laver en pæn beskæring. Der skal være en mikrofon der fanger lyden. Lyset kan komme fra vinduet eller stuelamper. Så simpelt kan det gøres.

 

Så er det udfordringerne for alvor dukker op.
For hvad er det lige du vil fortælle med din film?

 

Det er her rigtig mange går i stå, for de er slet ikke sikre på, hvad det er, der er det vigtigste at fortælle, og hvordan historien skal gribes an.

 

Film fungerer bedst når vi kommunikerer følelser. Det er ligegyldigt om det er en tegneseriefigur der vender mundvigene nedad, eller om det er dig selv der sidder og videoblogger. Vi skal kunne mærke dig, ellers virker det ligegyldigt og uvedkommende. Til tider kan vi mærke for meget, og det kan blive for privat og ude af fokus.

 

For at finde frem til hvad det er filmen skal formidle og hvordan, kan du besvare følgende spørgsmål.

 

  • Hvilken følelse skal filmen skabe?
  • Hvilke ord skal du bruge for at formidle den følelser?
  • Hvordan kan du understøtte følelsen med bevægelser og mimik?

 

Herefter skal du øve teksten igennem til den falder dig naturlig. For når du kan huske ordene uden de store anstrengelser, så kan du også begynde at koble følelser på det du siger.

 

Som med alt andet så gør øvelse mester. I begyndelsen vil du bruge lang tid på at lave en film, men med tiden vil det falde dig mere naturligt, og processen vil være hurtigere.

 

Men lige meget hvad så kan jeg love dig, at du kommer til at bruge mere tid på indholdet, end du vil bruge på teknikken. For video handler meget lidt om teknik – video handler om følelser.

 

Kira Pravato,
Pixiweb

Tags: